Navigatie overslaan
https://www.groningerkerken.nl/beeldbank/hero/Activiteiten

Concerten

Rondleidingen en Orgelspel - J.P. Sweelinck (2) (1562-1621)

Rondleidingen en Orgelspel - J.P. Sweelinck (2) (1562-1621)

Met regelmaat wordt er op een zaterdagmiddag in de Mariakerk door Johanna Kroes een rondleiding gegeven, duur ± 30 minuten. Hans Nomen bespeelt het prachtige klankvolle orgel uit 1662, duur eveneens ± 30 min. Beide activiteiten worden tussen 13-16 uur naar behoefte herhaald met ongeveer een tussenpauze van een kwartier. Entree is gratis, maar een gift wordt op prijs gesteld, dit om deze activiteiten financieel te ondersteunen. Je bent van harte welkom, koffie en thee staat klaar.   De kerk is dagelijks open van 10.00-17.00 uur, in juli, augustus en september tot 19.00 uur. Wens je een rondleiding of orgelspel op verzoek voor een groep, laat het ons weten.

 • 09 jul 2022
 • Zandt, 't : concert
Inloopconcerten Garnwerd - Kor van Dijk e.a.

Inloopconcerten Garnwerd - Kor van Dijk e.a.

Deze keer heeft het concert in de reeks orgelconcerten in Garnwerd een iets anders karakter dan gewoonlijk. Nu zal het orgel als begeleidings-instrument vooropstaan. Kor van Dijk zal op het orgel Klaas Dijkstra (trompet en Ellen Palmen (mezzosopraan) begeleiden. Het concert begint weer om 16.00 uur en is, zoals we gewend zijn, gratis toegankelijk.   Klaas Dijkstra beleeft veel plezier aan het bespelen van de trompet. Door de jaren heen heeft hij in verschillende orkesten en ensembles opgetreden met zowel klassieke als moderne hedendaagse muziek. Hij speelt nu nog in de oudste fanfare van Nederland. Op dit concert speelt hij - begeleid door het orgel - klassieke werken van Bach, Lindberg, Pasini, Franck en De Haan.   Ellen Palmen zingt in een aantal koren en treedt als solist op. Zij heeft van diverse docenten zangles gehad. Zij houdt zich voornamelijk bezig met klassieke werken en opera en operette. Tijdens dit concert zingt zij klassieke werken van o.a. Mozart, Franck, Faure, Handel, Bach. Kor van Dijk heeft een aantal studies afgerond aan diverse conservatoria, schoolmuziek in Zwolle, orgel in den Haag, piano in Enschede en keyboard in Groningen. Hij is een veelzijdig musicus en speelt dan ook in diverse kerken en begeleidt koren. Ook valt hij wel in als dirigent bij koren en orkesten. Bij dit concert begeleidt hij de solisten op het historische van Dam-orgel van Garnwerd.

 • 09 jul 2022
 • Garnwerd: concert

Denk aan Nederlandstalige muziek: pop, smartlappen, rock en soul maar dan gesto-ken in een onverwacht jasje: rauw en recht uit het hart. Deze formatie bestaat uit 5 veteranen die hun sporen vanaf de vroege jaren 80 in het noorden hebben verdiend. Met klassiekers als ‘Mooie Meid’, ‘Zoals Altijd’ en ‘Bel me als je gaat’ is deze band het best bewaarde geheim van het Noorden.  Bezetting  Cor Ronda: zang Mathijs van Os: drums Willem Felix: bas Ronald Tieben: gitaar, toets en zang Menno Bouter: gitaar

 • 10 jul 2022
 • concert
Orgelserie Akerk - Gerhard Löffler

Orgelserie Akerk - Gerhard Löffler

Orgelserie Akerk is een reeks optredens met internationale allure. Deze avond verzorgt Gerhard Löffler uit Hamburg de muziek.  Gerhard Löffler behoort tot de veelzijdigste kerkmusici van zijn generatie. Sinds 2016 is hij cantor en organist aan de St. jacobikirche in Hamburg en als zodanig de vaste bespeler van het beroemde Arp Schnitgerorgel uit 1693.   Zijn repertoire omvat alle stijlperioden. Regelmatig speelt hij als gast op belangrijke historische orgels als ook op symfonische orgels, zoals in in Kaliningrad, Bamberg, Ottobeuren, Erfurt en Berlijn. Ook werkt hij samen met ensembles als ‘Junge Deutsche Philharmonie’, de ‘Bochumer Symphoniker en het ‘Juilliard Symphony Orchestra’. Ook als dirigent is zijn repertoire veelzijdig. Met zijn koren voert hij zowel de klassieke koorwerken als ook moderne muziek uit.  Voor zijn concert in de Akerk koos hij een rijk geschakeerd programma met werken van Mendelssohn, Pachelbel, Rheinberger, Buxtehude, Mozart , Hessenberg en Bach.

 • 11 jul 2022
 • Groningen: concert
Tribute to The Band

Tribute to The Band

Er zijn weinig bands met zoveel muzikaliteit en historie als The Band. Na een matig begin met weliswaar briljante muzikanten zoals Levon Helm en Robbie Robertson nam Bob Dylan hen 1965/ ’66 als begeleiders mee op tournee. Het betekende een injectie in roem en faam, inclusief de bekende rafelranden uit die tijd.   The Band maakte vier albums, met daarop tal van klassiekers zoals The Weight, I shall be released (Dylan), King Harvest en This wheel’s on fire. Als basis country, rock, Americana. Instrumenten akoestische en elektrische gitaar, Hammond orgel en als rode draad close harmonie.   The Band wist zich op het hoogtepunt in 1970 omringd door vele grootheden als Neil Young, Joni Mitchell en Eric Clapton. In 1976 verscheen het bekende album The Last Waltz, tegelijk hun zwanenzang. De muziek heeft vele muzikanten – friends and neighbours - tot op de dag van vandaag geïnspireerd.   Vrijdag 15 juli 2022 brengen volbloed muzikanten Roel Spanjers, Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt in de kerk van Garnwerd een Tribute to the Band, inclusief de friends and neighbours. Drie karakteristieke leadzangers die met vakmanschap hun muziek spelen op piano en gitaren, accordeon en mandoline, met een hoofdrol voor hun gloedvolle driestemmige samenzang. En… speciaal voor vrijdag 15 juli; het kerkorgel.   Alle drie zijn voortreffelijke instrumentalisten en songwriters. Toetsenist Roel Spanjers heeft zijn wortels in blues, r&b en soul. Hij speelt piano en Hammond bij o.a. JW Roy, Fréderique Spigt en Normaal.  Eric van Dijsseldonk was de frontman van Smalltown Romeos (gitaarpop), voordat hij onder eigen naam, en later ook in zijn eigen taal, verder ging met mooie liedjes maken. Hij is ook de gitarist van o.a. Ricky Koole en Laura Vane & the Vipertones.  Wouter Planteijdt maakt al decennia lang de podia onveilig met zijn eigenzinnige band Sjako! en bracht ook twee fraaie soloalbums uit. Daarnaast is hij veelvuldig actief als gitarist, songwriter en producer, voorheen o.a. bij Maarten van Roozendaal, Ma Rain en Bob Fosko.  

 • 15 jul 2022
 • Garnwerd: concert
Inloopconcerten Garnwerd - Hein Zeevalking

Inloopconcerten Garnwerd - Hein Zeevalking

Ook dit jaar kun je weer genieten van de gratis inkoopconcerten op zaterdagmiddag.   De éénbeukige kerk uit de late dertiende eeuw is eigendom van de St. Oude Groninger Kerken. Het interieur is grotendeels 19e eeuws, maar er zijn ook oudere onderdelen zoals de herenbanken en de kansel (beiden 18e eeuw). De karakteristieke 17e_eeuwse avondmaalstafel met bijzondere vogelkoppige poten in Lodewijk XIV stijl is in 2014 weer zorgvuldig gerestaureerd.   De forse toren en de westgevel werden in 1751 herbouwd, nadat de oorspronkelijke toren in 1738 was ingestort. Beneden in de toren staan tegen de linkerwand een grote zerk uit 1538 en een 12e- of 13de-eeuwse sarcofaagdeksel van Bremer zandsteen, versierd met zonneraderen.   Het orgel Gebouwd in 1809 door Lambertus van Dam (1744 – 1820, leerling van Albert Antoni Hinz), in 1834 uitgebreid met een bovenwerk. O.a. de karakteristieke Vox Humana, en de lieflijke en intieme fluiten van zowel hoofdwerk als bovenwerk zijn de moeite van het beluisteren waard. In 1867 voerde Petrus van Oeckelen een grondige opknapbeurt uit, waarbij o.a. het orgelfront van nieuwe frontpijpen werd voorzien. Ook werden toen de drie bas-reliëfs op het orgel aangebracht, voorstellende Geloof, Hoop en Liefde. In 1986 is het orgel, dat toen grotendeels onbespeelbaar was, onder regie van Klaas Bolt grondig onder handen genomen door orgelbouwer Mense Ruyter.  In 2019/2020 werd het orgel opnieuw aan een grote onderhoudsbeurt onderworpen.

 • 16 jul 2022
 • Garnwerd: concert
Kaart

Filter

 

Zoeken